VII. Tűzoltó Szakmai Nap Balatonföldváron

2023-09-11 14:53:29

Újabb szakmai mustra Balatonföldváron, ezúttal hetedik alkalommal – önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltók tekinthették meg azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek hatékonyabbá tehetik a tűzoltást. A programkínálat sokakat odavonzott: összesen 867-en vettek részt az eseményen, amely mostanra legalább annyira közösségi, mint amennyire szakmai élmény is.

A felvarróktól, pólóktól kezdve a kézilámpákon, akkus szerszámokon keresztül egészen a tűz-, sőt, tűzoltóautó-szimulátorokig rengeteg termék került elérhető közelségbe. A 2016 óta megrendezett (egyedül 2019-ben kimaradt) rendezvény ismét összehozta a tűzoltás iránt érdeklődőket és a forgalmazókat, gyártókat – ráadásul az utánpótlásképzésnek is megágyazott az esemény, hiszen gyerekek is szép számmal voltak jelen.

Ami az időjárást illeti, éles volt a kontraszt a tavalyi szomorkás, szemerkélő esős alkalomhoz képest: szikrázó napsütésben, augusztus közepi melegben zajlottak a bemutatók. Az összefoglaló kedvéért legyen elég annyi, hogy a résztvevők láthattak

• akkumulátoros mentőeszköz-bemutatót a Szentendre ÖTE és a KÖTÉL tagjai előadásában;
  • tűzszimulátort különféle (például kapcsolószekrény-tüzet utánzó) adapterekkel a HESZTIA Kft.-től;
  • a legújabb, egyszerű, mégis rendkívül hatékony, elektromos autók oltására szolgáló oltóeszköz, az e-oltólándzsa működésének demonstrációját a HESZTIA Kft.-től,
  • élesben bemutatott automata, vízködös oltórendszert (a Fogmakert), amely pillanatok alatt kioltotta a meggyújtott tüzet;
  • korszerű, Mercedes alvázra épült, illetve retró, Tatra alvázra épült Bronto Skylift-et (előbbi ráadásul szorgalmasan hordozta a magasba a látogatókat).

A tűzoltó szakmai termékeket felsorolni is nehéz lenne: kézilámpák, akkus szerszámok, sugárcsövek, oltókészülékek, automata defibrillátor, hőkamerák, sisakok, kesztyűk mellett olyan különlegességek is jelen voltak, mint például a BM Heros Zrt. tűzoltóautó-szimulátora, vagy a Dräger sisakra szerelhető, „kéz nélküli” működést lehetővé tevő, állandó hőképet a sisakba vetítő hőkamerája.

Nyeremények mindenütt

A Tűzoltó Szakmai Napon nagyon sok látogató ajándékkal térhetett haza – az ajándékcsomagok száma ezúttal a korábbi évek „termését” is felülmúlta.

Egyrészt immár hagyományosan minden regisztráló kapott egy jegyet, amely tombolaként szolgált. A program végi sorsoilást nagy érdeklődés kísérte – volt is miért várakozni, hiszen 138 csomag várt gazdára.

A programra sokan családostul érkeztek, így a gyerekek számára sajátos sorsolásként a külön program keretén belül a leggyorsabban érkezőknek ajánlottak napszemüveget, kulcstartót, apró lámpát, sapkát, kendőt és mindenféle tűzoltó apróságot. A verseny „eredményeként” minden gyerek ajándékkal futott vissza a szüleihez.

Ezután következett a már szokásos sorsolás. Egy dobozból kihúzták a számot, amelynek a másik fele a látogatóknál volt, így a számok megtalálták a gazdáikat. Szinte minden kiállító cég ajánlott fel a tombolára tárgyakat, így jött össze 138 csomag, köztük 60 füstérzékelő, egy alumínium létra, három csomagban munkavédelmi cipő, 14 ajándékcsomag, benne 10% vásárlási kedvezmény, 2 tűzoltófelszerelés-hordozó táska, 25 és 50 ezer forint értékű Heros javítási kedvezmény, 1 műszaki mentő sisak, 3 tűzoltó lámpa és még sok más kisebb tárgy.

Másrészt – a tombolától függetlenül – az eseményen vehettek át a Magyar Tűzoltó Szövetség nyereményjátékára megfejtést beküldők egy-egy füstjelző készüléket.

Párhuzamos szakmai programok

Az eseménnyel párhuzamosan, a NARO kemping területén zajlott az önkéntes tűzoltó egyesületek parancsnokainak részvételével, Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, az MTSZ elnöke vezetésével a parancsnoki fórum, ahol a jelenlévők szakmai eszmecserét folytattak (ennek eredményéről külön posztban tervezünk beszámolni).

Szintén a kemping területén került megrendezésre a Létesítményi Tűzoltóságok „Flórián kupa” Országos Tűzoltóversenye.

Köszönjük kiállítóinknak, hogy termékeikkel, bemutatóikkal színesítették az eseményt!

• SziFire Kft.
  • B-Safety Kft.
  • ASKÖ GmbH
  • GoodPRO s.r.o.
  • FeWe Kft.
  • AccuLux GmbH
  • HEROS Zrt.
  • MF Team Kft.
  • Hondakisgép Kft.
  • Nardotech Kft.
  • Pirotext Kft.
  • Hesztia Kft.
  • Dräger Safety Hungária Kft.
  • Fire Power Kft.
  • Balis Kft.
  • SkillDicht Kft.
  • RSCTech Kft
  • J&J (PVS) Kft. – Fogmaker
  • PL Iparbiztonság Kft
  • Defibrillátor Plusz Kft.
  • WernerCo Hungary Kft. – Zagres
  • CMA LGC Kft. – Flórián Team
  • Silverpower Kft.
  • KÖTÉL Kaposvár
  • Budapesti Tűzoltó Szövetség
  • Ajaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  • Őrláng Egyesület Barcs
  • MTSZ Hagyományőrző Bizottság
  • Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség

Az ebédet – a hagyományok szerint – ismét a Görgeteg ÖTE tagjai szolgáltatták, akik derekasan helytálltak a nagy tömeg ellenére is.

Fotók az MTSZ központi Facebook-oldalán érhetők el, ide kattintva.