Hírek


Sikeresen pályáztak megyénk önkéntesei

2018-12-11 11:10:18

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csaknem huszonnyolcmillió forint értékű támogatást osztott szét ünnepélyes keretek között a mai nap során a megyében működő mentőszervezetek, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkormányzati tűzoltóságok részére.

Immáron ötödik alkalommal hirdetett pályázatot a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen különféle tűzoltóeszközök, védőeszközök, technikai eszközök és felszerelések beszerzéséhez lehetett támogatást elnyerni. A fejlesztésekhez több mint hétszázmillió forint állt rendelkezésre a központi költségvetésben,  százmillió forinttal több több, mint az azt megelőző évben. Az önkéntes tűzoltó egyesületek hatszáz, míg az önkéntes mentőszervezetek százmillió forintra pályázhattak.

A rendezvényt Haskó György tűzoltó alezredes, mb. igazgatóhelyettes nyitotta meg, beszélt az önkéntes szervezetek szerepéről és fontosságáról, valamint kiemelte, hogy az idei évben is sikeres munkát végeztek a Békés megyében működő egyesületek és mentőcsoportok.

A Körös, a Dél-Békés, a Gyulai, a Vidra, a Sárrét és Körös-Kondor járási mentőcsoport képviselője csaknem kétmillió forint értékben vehetett át olyan eszközöket, amelyek jelentősen hozzájárulnak a kárelhárítási, kárfelszámolási feladatok sikeres elvégzéséhez. Az önkéntes szervezetek felszerelése láncfűrésszel és áramfejlesztő berendezéssel, sisakokkal, téli ruházattal, esővédő kabáttal és vágásbiztos védőruhával gyarapodott, és mindemellett képzésre is nyertek pénzt. A mentőcsoportok az idei évben hat alkalommal avatkoztak be nagy kiterjedésű káreseményeknél, vagy speciális szaktudást igénylő esetekben.

A megyében szaktevékenységet folytató tizennyolc önkéntes tűzoltó egyesület technikai fejlesztése komoly előrelépést jelent a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátása terén. Az idei évben a megye önkéntesei százharmincnégy alkalommal vonultak különböző káreseményekhez, amelyeknél önállóan, vagy a hivatásos egységek munkáját segítve dolgoztak. A pályázatnak köszönhetően egyéni védőfelszerelésekkel, műszaki mentési feladatokhoz elengedhetetlen kézi szerszámokkal, sugárcsövekkel és tömlőkkel, légzőkészülékkel, maszkokkal és láncfűrészekkel gyarapodtak.

Idén először az önkormányzati tűzoltóságok számára is megnyílt a pályázati lehetőség, összesen kétszázhuszonöt millió forintra nyújthattak be igényt. Békés megyében a tótkomlósi, a békési és a gyomaendrődi önkormányzati tűzoltóság összesen csaknem 12 millió forint értékben vehetett át eszközöket.

Az esemény zárásaként Haskó György felidézte az idei év jelentősebb eseményeit, valamint annak a reményének adott hangot, hogy a hivatásos és önkéntes szervezetek közötti együttműködés az elkövetkező időszakban csak még szorosabbá válik.

Fotós: Gombos Erik tű. hdgy.

Vissza