Önkéntesek kaptak új felszereléseket

2019-11-26 15:57:23

Mintegy 40 millió forint értékben kaptak eszközöket, felszereléseket az önkormányzati, önkéntes tűzoltók és az önkéntes mentőcsoportok tagjai.

Dobozokba pakolt eszközök, felszerelések sorakoztak kedden Békéscsabán, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság épületében, a dobozokra felírták, melyik szervezet gazdagodott általuk. Több egyesület jutott támogatáshoz, Kötegyántól Újkígyóson át Battonyáig.

– A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 18 önkéntes tűzoltó egyesülettel kötött együttműködési megállapodást – mondta Kiss András tűzoltó ezredes, igazgató, hozzáfűzve, az önkéntesek jelentős mértékben segítik a hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelem tevékenységét. Nemcsak a saját településükön, hanem akár a megye vagy az ország másik szegletében is, idén például támogatták a békéscsabai vagy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei viharkárok felszámolását.

Több önkéntes tűzoltó egyesület kapott támogatást a katasztrófavédelemtől

Hangsúlyozta: a most átadott eszközök, felszerelések elengedhetetlen feltételei annak, hogy az önkéntesek – akik között vannak nagy múlttal rendelkező egyesületek és most szárnyaikat bontogatók – megfelelő színvonalú szakmai munkát végezzenek. Kiemelte azt a VW Transporter típusú személygépkocsit, ami a Körös Mentőcsoporthoz kerül. Aláhúzta: minden szervezet kapott támogatást, amelyik megfelelt a pályázati kiírás követelményeinek.

Lipták István nyugállományú tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség elnöke elmondta, a piros VW Transporter a szövetség tulajdonába kerül, és az nemcsak a megyei Körös Mentőcsoport, hanem a járási önkéntes mentőcsoportok tevékenységét is segíti. Általa a helyszíneket gyorsabban, pontosabban közelíthetik meg a mentésben résztvevők, a jármű segíti a szükséges technikai eszközök szállítását is.

Nagy Sándor, a megyei tűzoltószövetség elnöke kifejtette, a támogatások révén nagy lendületet kaptak az elmúlt években az önkéntes tűzoltó egyesületek. Most többek között védőruhákkal és védőcsizmákkal, tömlőkkel, láncfűrészekkel, különféle speciális szakfelszerelésekkel gazdagodtak.

Tudósítás, fotó: BEOL