A nemzeti park területén is tombolt a tűz Biharugránál

2019-03-12 14:18:10

Mintegy 280 hektárnyi területen égett a száraz fű hétfőn Biharugra külterületén. Az több hivatásos egység mellett a békési és a komádi önkormányzati, valamint a füzesgyarmati, békési, mezőberényi önkéntes tűzoltók vonultak.

Gombos Erik tűzoltó hadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta: a beavatkozást nehezítette, hogy hatalmas területen tombolt a természet ereje, hogy a területet nehezen lehetett megközelíteni, valamint az, hogy szeles időjárás volt. Több helyen kézi szerszámokkal tudták csak megfékezni a lángokat és azok terjedését a tűzoltók, így a beavatkozás egészen hétfő estig elhúzódott. Hangsúlyozta: az eset során senki nem sérült meg.

Makra Tibor, Biharugra polgármestere elmondta: az önkormányzat, valamint egy helyi vállalkozó is segítséget nyújtott a tűzoltóknak a beavatkozás során.

A Körös-Maros Nemzeti Park 101 hektárnyi területét érintette a tűz, ennek nagyjából harmada védett, kétharmada pedig – a Sző-rét – fokozottan védett – ismertette dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója.

A lángok 10-15 pár nyári lúd fészkét veszélyeztették. Mivel kora tavasz van, a kétéltűek és a hüllők – így a védett mocsári teknősök – a telelő üregekben tartózkodnak, nem indult meg az aktivitásuk, ezért esetükben nem számolnak pusztulással.

Az igazgató kiemelte, hogy a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően sikerült megvédeni a Bihari Madárvárta épületét, aminek szomszédságában tomboltak a lángok. A pár éve átadott Sző-réti tanösvény ugyanakkor károsodott, a kár nagyjából 400-500 ezer forintra tehető, bizonyos részeit fel kell újítani.

Fotók: Füzesgyarmat ÖTE / Facebook